Ett osynligt VM?

Ett VM som vi svenskar knappt vet finns, i en sport som man aldrig ser på tv.

Pratar om velodrom cykel VM som just nu avgörs i engelska Manchester. Ett VM där hemmanationen Storbritannien sammanlagt har kammat hem åtta guld. Ett av dem fick de idag då jag kollade på Eurosports sändningar.

Ska försöka mig på en liten förklaring av sporten, av det jag har förstått.

Personligen tycker jag det liknar Quidditch från Harry Potter böckerna. Loppet avslutas när de 200 varven är körda, jämfört med att kvicken är fångad i Quidditch. På vägen ska man samla så mycket poäng som möjligt, i madison gör man det genom att vinna spurtpriser som är vart tjugonde varv. Där första laget över linjen får 5 poäng och sen i fallande skala ner till 1 poäng.

Det handlar även om att inte bli varvade, då du kan få spurtpoäng även om du ligger ett varv efter. Under dessa 200 varv gör man växlingar med sin partner lite som man vill (2 personer i varje lag). För att bli slutlig segrare ska man ha flest poäng och inte ligga på minus varv (varvad). Med andra ord är det inte först över mållinjen som gäller.

Egentligen inte krångligare än hockey, skillnaden är att vi sen barnsben blivit uppväxta med hockey på tv, någon cykelsport får man inte se.


Om vi lite raskt ska ta oss till dagens resultat, som sagt vann Storbritannien på 19 poäng följt av Tyskland på 15, våra grannar i sydväst, Danmark, slutade till slut på en tredje plats på 12 poäng.

Med fem varv kvar låg tyskarna ett varv efter både danskarna och britterna. Men med fler poäng än danskarna, efter tuff körning från tyska teamet lyckades man varva stora klungan och till slut sluta på en silver plats.

Vad jag förstod var det faktiskt spännande men som sagt förstod nog inte allt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0