Svårt att glädjas?

Linköping har inlett finalserien på bästa tänkbara sätt. Två raka segrar, varav den igår togs på bortaplan i Kinnarps arena. Det tråkiga i det hela är att LHC fansen lyckas skapa egna rubriker. På aftonbladet.se står det om hur klubbchefen i Linköping fick gå ner och prata med klacken för att få dem att sluta liva runt. De ägnade sig åt att provocera hemmaspelarna, bland annat Stefan Liv.

Varför kan de inte bara glädjas åt sin egen framgång? Hade mitt lag vunnit två matcher i en finalserie hade åtminstone jag varit överlycklig. Varför ska supportrar många gånger håna motståndarna istället för att hylla sina egna? Jag personligen hade bara blivit mer tänd om motståndarsupportrarna hade hånat mig. Likaså hade jag blivit taggad av att höra de egna supportrarna heja fram mig. Är det inte för att supportrarna är så underbara när de hejar fram sitt lag som de kallas den tolfte spelaren?

För mig är det obegripligt varför det finns supportrar som lägger mer energi på att håna motståndarna än på att hylla och heja fram sina egna. Eller vad tycker ni?



En kort förklaring av inlägget är att det inte på något sätt var meningen att klanka ner på Linköping. Det vi däremot inte står för är de supportrar som hellre dissar motsåndarna istället för att hylla sina egna spelare.

Att vara eller inte vara straff

det var frågan i London förra veckan och det var frågan i Liverpool igår
Enligt vårmening var den straff som Liverpool fick bara minuterna efter Arsenals kvitteringsmål inte solklar, men definitivt något som går att blåsa för. En sak som hade varit intressant att veta i detta fallet är om Peter Fröjdfeldt hade blåst straff för förra veckans situation på Emirates Stadium, där vi och många med oss ansåg att Arsenal blev bestulna på en straff. Hade domaren som friade på Emirates friat även på Anfield?

En intressant frågeställning? Ja, det anser åtminstone vi. Kanske vore det en idé att låta samma domarteam döma båda matcherna i ett returmöte. Det känns som att det skulle kunna bli en rättvisare bedömning i det långa loppet om man gjorde så. Nackdelar finns givetvis. Är det en kass domare i första mötet är det lätt som spelare att fokusera lite för mycket på det i möte nummer två. Givetvis pratar vi om professionella spelare men det syns klart och tydligt att de finns de som inte alltid kan prioritera rätt - tyvärr.

All heder åt Liverpool - Europas bästa lag på 2000-talet, men långt ifrån Englands bästa.
Enkel matematik visst är det?

Att sätta eller inte sätta straffen det var frågan för Roma på Old Trafford ikväll
Roma fick straff i den första halvleken. De missade straffen och därmed sin chans att slå ut Manchester United. Okej, de skapade chanser efter straffmissen också men de hämtade sig aldrig riktigt och lyckades aldrig med det där viktiga första målet. Det fick istället Carlos Tevez i United göra. Det går inte att få ett mycket mer gyllene läge att göra mål än en straff och missar man den blir det lätt att små spöken börjar smyga sig in i huvudet. Kanske även så att en del av spelarna fick flashback till förra årets slakt?

Champions League semifinalerna blir alltså enligt följande:
Liverpool - Chelsea och Barcelona - Manchester United

Landslaget allt längre bort

Samtidigt som Shaaban spelar sig ännu längre bort från en första plats i landslaget, tränar sig Norling (AIK) till en plats längre från sin position som tränare.


Ja just nu ser det inte bra ut för någon av dem. Norlings AIK har inte gjort ett allsvenskt mål på 556 minuter vilket motsvarar ungefär sex matcher. Igår lämnade AIK, Borås Arena med förlust 3-0 och AIK fansen buade ut sitt eget lag.

På Söderstadion gjorde Rami Shaaban allt för att få en plats i Lagerbäcks startelva men efter matchen mot giffarna Sundsvall är han snarare längre från platsen som förstamålvakt.
I alla fall om man frågar förre landslagsmålvakten Magnus Hedman, som svarade på frågan om det är en tavla:

  - Ja, det måste jag säga. Samtidigt känns det dumt att ta bort ett sådant otroligt vackert mål. Men han är felplacerad.

I Hammarby lägret säger man dock något helt annat. Där tycker man att Petter Andersson får ta på sig målet då han misslyckas med en tunnel på mittplan vilket föranleder lång skottet av Stefan Ålander.

Matchen slutade till slut med seger för de grönvita (5-3). Snacket efteråt kommer trots detta att ligga på Shaabans tavla eller inte tavla.


I vårvarma Kalmar hade publiken helt andra planer än att kolla fotboll. Kanske lockade det mer att ta fram grillen och få sin första stek riktigt gyllenbrun, än att gå på fotboll. På Fredrikskans var det dryga 4500 åskådare, vilket inte är mycket att komma med i en hemmapremiär för laget som längtar efter första sm-guldet. Att motståndet var Ljungskile är inte en ursäkt till publiksiffran, snarare ett bevis på  att Kalmar FF fortfarande inte har tillräcklig egen dragningskraft för att locka publik.

Matchen då, jo den slutade åtminstone i glädje för laget från östkusten. 3-1 till slut efter två mål av Elm (Viktor och Rasmus), där brassen Cantin avslutade målskyttet på straff.

Andra länkar om matcherna:
Aftonbladet:                                 DN:
Norlings avgång?                      AIKs måltorka
Shaabans tavla                          Hammarby vände
Nanne inte nöjd                         En dag på jobbet för KFF 


Sommaren ligger runt hörnet

Våren är kommen, i takt med att tulpanerna tränger upp genom marken, börjar man se sommarsporterna lite varstans.

Ideellt arbete på Kalmars minigolfbana för att få den i topptrim. Kanske inte det som kalmariterna uppmärksammar mest, utan Kalmar FFs hemmapremiär på Fredrikskans mot nykomlingen Ljungskile.

Pratade med två Kalmarsupportrar under dagen och de har lite olika åsikt om hur det ska gå för deras lag i årets allsvenska. Den ena tror på självklart SM-guld samtidigt som andra parten tror att de blir svårare att prestera i år och att de slutar på en fjärde, femte plats.

Dagens match mot Ljungskile kommer förmodligen inte bli mycket att hänga i granen. Båda ställer upp med ett 4-5-1 spel där det finns risk att båda lagen kommer ha 10 spelare på egen planhalva. Med andra ord blir det domaren som får slita själv på mittplan. Fast återstår väll att se hur det kommer att gå, matchen är i vilket fall igång.

   

Nästa generations handbollslirare

Framtidens handbollsspelare kan du se direkt via din dator. Genom Internet sidan http://www.webbsport.se/ kunde du under helgen följa pojk sm-slutspelet direkt från Märsta. I finalen mellan Skånela och LUGI fick hemmalaget Skånela en kanonstart i en fullsatt Vikingahall. Man kunde efter en bra start hålla resultatet hela vägen och bli segrare i pojk sm.

I samma turnering fast på tjej sidan kunde Skuru se sig som segrare efter en storseger mot Lundagård.


All heder åt webbsport som sänder matcher (direkt och inspelat) av denna kvalitet, man har även matcher från damelitserien och kvalspelet.

Vet inte hur det ser ut efter handbollen tar slut men misstänker att man kommer specificera sig på fotboll.


Elitfotboll - i en tv nära dig

Nu är den igång, största snackisen sedan urminnes tider. Kan vara som så att jag överdriver en smula men nu är programmet av program äntligen tillbaka, dock är det inte engelsk fotboll man kan skåda men en desto aktuellare och hetare allsvenska.


Dagens match mellan Djurgården och överraskande starka Malmö (mot Göteborg) är till och med en av de bästa matcherna av den andra omgången.

Malmö får klara sig utan sin fjolårs stjärna Stefanidis efter att Rolle petat förre Helsingborgaren. Han var även petad i premiären mot Göteborg så kan vara början på något dåligt för Stefanidis.

Däremot ska det bli interresant att se om Malmö ställer upp med sin supertalang från Kosovo, Agon Mehmeti. 18-åringen som bara fick en kvartsspeltid men vilken kvart sen. Eller som Simon Bank på aftonblad skriver: "Ren och skär fotbollsintelligens".


Djurgården som fick en kanonstart mot nykomlingen Norrköping har lika stora förhoppningar om tre poäng i matchen mot blåvitt.

Målfarliga Jones Kusi-Asari hoppas på stora ytor på Malmös planhalva.

 - De försöker spela fotboll, vilket ger ytor. Blir inte så trångt, nog därför jag lyckas mot Malmö.




Då bloggen låg ner samtidigt som allsvenskan hade premiär får vi publicera vårt tips om slutresultatet nu.

(Våra tankar är skrivna innan matcherna startade förra helgen.)


EA Sport tippar årets allsvenska. Egentligen ett omöjligt tips där det kan sluta hur som helst. Vi är trots detta rörande överrens om de två första lagen, Göteborg och AIK.

Efter Anders Andersson skada tror jag Malmö kommer tappa för mycket mark till topplagen innan EM. Skulle det vara någon som klarar att få Malmö till SM-guld är det Roland "Rolle" Nilsson.

Nedflyttningsmatchen står framförallt mellan fyra lag. Där Ljungskile kommer få det tufft att inte åter gå ner i svenska andra ligan. Vilka de tar med sig är rätt öppet, kommer bli lika tufft i botten som i toppen.


         Han                                                                      Hon

image8


Bataljen om bästa fotbollen har börjat

Att den svenska damallsvenskan är bättre än herrarnas har nog varit fakta för alla fotbollstyckare en längre tid, åtminstone om man jämför de båda ligornas slagkraft ute i Europa. Praktexemplet kan vi ta senast från helgen då vårt nordligaste allsvenska lag Umeå spelade 1-1 borta mot en riktigt bra Lyon.


Nu är förmodligen Umeå lite för överlägsna för damallsvenskan allra bästa. Den där riktiga toppkonkurrensen finns inte som det gör för herrarna. Försök till exempel att tippa årets herrallsvenska, frågar du tio experter från Sverige har du tre till fyra som kan ta hem guldet. I damallsvenskan handlar det nästan, säger nästan, alltid om Umeå och i viss mån blandar sig Djurgärden/Älvsjö eller Malmö in i smeten. Men Umeå är laget alla tror på och det är där publiken finns. Tänk er själva om IFK Göteborg skulle kunna värva Ronaldihno eller Cristiano Ronaldo. Det är den klassen Marta har i damallsvenskan.


Anledningen till alla dessa jämförelser är Hammarbys damsektion som går ut med reklamen:

 - 38:e bästa ligan i Europa. Eller världens bästa. Vi ses på kanalplan!

Enligt aftonbladet är det ett hån mot vår herrallsvenska men enligt mig är det bara sanning. För att vi ska få ett intresse eller lika spännande damfotboll måste man göra något radikalt. Så varför inte gå ut med att man har världens bästa liga. Den är åtminstone hästlängder före herrallsvenskan.


Risken med detta inlägg att alla som hatar damfotboll kommer kommentera att det är bättre fotboll på herrsidan och bla bla... Men egentligen är det bara att inse att damfotbollen har tagit ett längre och bättre steg än herrfotbollen. Kanske herrarna ska börja titta på hur damerna lyckas i Europa, nu pratar vi framförallt på den administriva delen. För i damallsvenskan finns klart starkare profiler.

Eller när behöver man hänga upp skyddsnät på en damfotbollsmatch för att skydda domarna? Artikel från DN om just detta. Det är klart ett steg i fel riktning.


Självmål, drömmål och en oväntad målvakt

Champions League kvällen igår var lite annorlunda. I båda matcherna hade det räckt med ett lag på planen för att nå de slutresultat som det blev. I den ena matchen hjälptes de till och med åt att vakta målet...


Om vi börjar i Turkiet och hos Fenerbahce som gästades av Chelsea. När det plingade upp i rutan att Chelsea tagit ledningen, efter självmål, så trodde nog många med oss att det var kört för turkarna. Det är bara den lilla detaljen att turkarna aldrig ska underskattas på hemmaplan. Att de orkade vända och vinna över Chelsea är en bedrift, lite synd bara att de skulle ge Chelsea det där viktiga bortaplans målet...

Deivid i Fenerbahce gick från syndabock till hjälte på samma kväll med ett självmål och ett drömmål.

Artiklar om matchen: DNAftonbladet, Sky Sports

Gårdagens andra match var "the battle of England" på Emirates Stadium där Arsenal tog emot Liverpool. Denna matchen är ganska lätt sammanfattad med två ord - stackars Arsenal. Gunners tog ledning efter en hörna som Adebayor nickade in bakom Reina men bara tre minuter senare kunde Liverpool kvittera med hjälp av Arsenals Clichy. Det ska sägas att Liverpool spelade bra i första halvleken och hade en taktik som fungerade i den andra, innan vi fortsätter att tycka lite synd om Arsenal. I eftersnacket på Viasat sa Bosse Petersson att domaren borde gå på en gratis synundersökning efter att ha missat att blåsa straff när Kuyt drar omkull Hleb - och vi kan inte annat än att hålla med. Arsenal borde ha fått straff och Arsenal borde ha fått utdelning på det spel de presterade de sista 30 minuterna. Ett massivt tryck resulterade i flera chanser. Reina och Liverpool försvaret lyckades hålla bollen borta från mål de allra flesta gånger. På Arsenals vassaste chans var det dock ingen för kvällen svartklädd Liverpool spelare som räddade på mållinjen utan Arsenals egne Niclas Bendtner.
Det var helt enkelt inte Arsenals kväll. Deras fina passningsspel gav inte utdelning och det är väldigt förståeligt om de är frustrerade efter matchen.

Artiklar om matchen: DN, Aftonbladet, Sky Sports om Arsenal, Sky Sports om Liverpool

Nästa tisdag blir det två väldigt intressanta matcher att hålla koll på i England. Ska Fenerbahce lyckas skrälla mot Chelsea eller inte? Kommer Arsenal att kunna ladda om eller kommer Benitez otroliga Champions League facit att förbättras ytterligare?


Kan bara nämna att matcherna i tisdags enligt oss inte var lika intressanta då de fick den förväntade utgången. Inte lika roligt att kommentera som gårdagens oväntade resultat.

Lanzinger på "benen" igen

Tror alla minns kraschen i norska Kvitfjell där Österrikaren Lanzinger blev tvungen att amputera sin vänsterfot.

Idag kommer bilder från hans första steg med den nya protesen.


Det som avskräcker en från olyckan är självklart att se hans ben/fot fara livlöst under hans resa ner mot skyddsnätet.

Men det som får en att tänka är hans familjs beteende. Att de efter amputationen vill spara foten för att i en framtida rättsprocess kunna använda det som bevis mot läkarna. Vad jag tycker om detta vet jag inte riktigt. För att någonsin kunna förhindra skador som dessa måste man ligga framåt i tiden med olika skyddsutrustningar eller säkerhetsanordningar. Det som hände i Kvitfjell var en olycka och man borde inte lägga mer tid på den händelsen.


Det man ska fundera över är framtiden och inte ifrågasätta de doktorer som amputerade foten. Som Lanzingers familj gör just nu, olyckor är ofrånkomliga.


Superförvärvet till Superettan

Superettan kan bli rolig i år, eller det rättare sagt det finns ett lag som kan bli väldigt roligt i år. Enligt Göteborgs Posten är nämligen Lagerbäcks favoritinhoppare Marcus Allbäck klar för Örgryte. En värvning som genast höjde intresset för Superettan ett antal grader samtidigt som den förmodligen kommer ge ett antal försvarare sömnlösa nätter.

Örgryte verkar vara ett lag som tycker om det där med sista minuten värvningar. Så sent som i måndags stod det klart att den Cahmpions League meriterade mittfältaren Pavel Zavadill lånas från Östers IF säsongen ut. En värvning som även den kan ge försvarare skrämselhicka. En Zavadill på bra humör kan lura upp vem som helst på läktaren medans en Zavadill på dåligt humör inte slår många passningar rätt. För både Örgryte och Zavadills skull får vi hoppas att tjecken kommer att vara på bra humör under säsongen.

När jag i förra veckan läste experters tips om att Örgryte skulle ta en av direktplatserna till allsvenskan skrattade jag bara. Denna veckan däremot anser jag nästan att de misslyckas om de inte tar en av direktplatserna.

I sportens värld kan allt hända. Det allra bästa med nyheten om Allbäck är ändå det faktum att det finns spelare som återvänder till sina svenska klubbar, precis som Henke gjorde. Skönt för svensk fotboll och tacka gud för att det finns lite av det där som kallas klubbkänsla kvar i idrottens värld!


Foppa feber

Inte första gången vi här på sportvärlden beklagar oss över hur det går för vår egen Peter "Foppa" Forsberg. Senast igår skrev vi ett inlägg om han hjälte alternativt skaderoll i Colorado.
Idag läser vi artikeln från aftonbladet att det just är Foppa som är anledningen till att Colorado Avalange är klart för stanley cup slutspel.
Grattis colorado men det jag undrar är om det finns något annat att skriva om i NHL än Foppa eller alla olyckliga skador. Visst vi är svenskar och vill veta allt som händer med våra nations medmänniskor, men börjar gå till överdrift nu. 

Hänt i veckan - v. 13

Handboll

Det leende landslaget har blivit det vinnande landslaget. Genom att ta sig vidare från OS-kvalet i Tyskland är man klar för OS-spel i Kinesiska Peking.

Efter att nästan ha besegrat de omöjliga tyskorna på deras hemmaplan i Leipzig vann man med besked över Cuba och avgörandet kom mot Kroatien som man besegrade efter en kämparinsats.


Herrarnas SM jakt drog igång med två omgångar under veckan.

Inför kvällens matcher (tisdag 1/4) ser läget ut som följer:

Hammarby - Guif                 1-1 i matcher

Sävehof - Lindesberg           3-0 i matcher (Sävehof klara för semi)

Ystad - Redbergslid             1-1 i matcher (SVT24 19.00)

H43 - Alingsås                    2-1 i matcher


Curling

Lag Stina Viktorsson fick representera Sverige i Curling VM på andra sidan atlanten. Man åkte ur turneringen (3-7) mot värdnationen Canada innan ens slutspelet tagit sin början.

 - Vi gick ut och gjorde precis allt vi kunde. Kanada spelade riktigt bra curling och tyvärr nådde vi inte riktigt ända fram, säger Viktorsson till Radiosporten.

Enligt oss var det rutin som saknades. Kan vara bra för curlingen nu när lag Anette Norberg får ta över till nästa mästerskap, men det är givetvis alltid kul med nya människor också. När det är två mästerskap varje år kan det vara kul om det är några andra än lag Norberg som får skaffa sig internationell rutin.


Fotboll

Allsvenska premiären drog igång med matchen Norrköping - Djurgården, kanske ingen höjdar premiär med tanke på de problem de hade med de två supporter klubbarna. Både på och utanför planen syntes det att Norrköping har varit i Superettan fem säsonger. En arrangörsmiss och ett baklängesmål redan efter sex minuter. Tur för Norrköping att de ryckte upp sig och lyckades få in ett reduceringsmål i matchen som slutade 1-2. 

Övriga matcher var lugnare på läktarplats, kanske smittade supportrarna av sig på lagen då det inte blev mål förrän i slutskedet. Vi får verkligen hoppas att det inte ska krävas en sådan hetta på läktaren för att lagen på plan ska göra mål.


Under veckan har vi även kunnat konstatera att Edman missar EM till sommaren, andra osäkra namn blev Zlatan, Elmander och Ljungberg. Alla med skador som kan bli långdragna.

Frågan är vilka ordinarie spelare vi får ha kvar till EM?

Eller om Brasilien - Sverige gav de båda förbundskaptenerna något svar om vilken trupp man ska satsa på.


Ishockey

Kvalserien rullade på lika jämn som tidigare. Där Brynäs och Leksand är två av de lag som har stora möjligheter att gå upp i elitserien.


I SM-slutspelet drog semifinalerna igång, igår kunde vi konstatera att Linköping är klara för final efter ha vunnit mot Färjestad med klara 4-1 i matcher.

Hv71 och Timrå fortsätter sin kamp om sista finalplatsen. Sista avgörande matchen spelas i Jönköping på lördag. Men kan lika väl vara avgjort redan på torsdag i Timrå.


I NHL världen tröttnade man på rubrikerna om Foppa. Varannan match skadad och nästa hjälte.

Lika mycket tröttnar man på att läsa om allvarliga skador. Kanske dags att börja tänka på halsskydd  till lirarna och hjälmar som täcker lite mer.


Vart jag mig i världen vänder...

så står han där. Mannen som ibland sägs vara kaxigast i allsvenskan och numera kanske faktiskt har anledning att vara det. Han spelar ju trots allt i ett av Sveriges just nu bästa fotbollslag...

Bor man i Kalmar är det förmodligen svårt att undgå lagkaptenen i stadens allsvenska fotbollslag. Numera är det inte bara Kalmarborna som råkar ut för honom utan nu är det svårt för en sportintresserad svensk att undgå honom. Henrik Rydström syns överallt.

Det räcker inte med att han skriker och hoppar på planen, vilket kan vara väldigt underhållande att titta på. Nu för tiden ska han vara med i alla medier som finns. Sedan ett tag tillbaka bloggar han för Kalmartidningen Barometern, sedan förra veckan bloggar han även för Expressen och sedan idag ligger han i soffan tillsammans med lagkamraten Tobias "Tobinho" Carlsson och kommenterar Champions League för Viasat.

Jag ska inte sticka under stolen med att jag tycker att han kan vara rolig och underhållande men just nu blir jag nästan illamående när jag ser hans ansikte vart jag än vänder mig. Ingen fotboll får jag ha i fred för mr Rydström längre. Möjligtvis om jag enbart ägnar mitt fotbollsintresse åt division ett.

En man som Rydström mår jag bäst av i lagom dos, så snälla låt mig ha någon fotboll för mig själv Henrik!

Hade kunnat vara ett aprilskämt

Vet inte vad man ska tro om dagens artikel på aftonbladet.se. Handlar om U21- EM som ska spelas i Sverige nästa är.

På Borås arena har man en MAX hamburgerrestaurang. Denna ska man enligt Uefa, europeiska fotbollsförbundet, vara tvungen att stänga ner. Uefas stora sponsor är nämligen Mc Donalds. Eftersom de båda matkedjorna är stora konkurrenter ser Uefa detta som ett problem.

Hade det inte varit för att det just idag är första april hade man kunnat tro på artikeln, nu smyger sig en viss misstanke in. Misstanken är förmodligen dock obefogad då Mc Donalds faktikst är en stor sponsor till Uefa och därmed är det självklart att Uefa inte vill att deras evenemang ska stödja ett konkurerande bolag.



När vi ändå är inne på EM kan vi gå in på sommarens EM i alperna. Även här på aftonbladet gör man reklam för att just du kan skriva årets officiella EM-låt som sedan Markoolio ska framföra. Om du inte har skrivtalangen kan du alltid rösta på de bidrag som lags upp.

Ta en titt på länken för att rösta.


RSS 2.0