Ett osynligt VM?

Ett VM som vi svenskar knappt vet finns, i en sport som man aldrig ser på tv.

Pratar om velodrom cykel VM som just nu avgörs i engelska Manchester. Ett VM där hemmanationen Storbritannien sammanlagt har kammat hem åtta guld. Ett av dem fick de idag då jag kollade på Eurosports sändningar.

Ska försöka mig på en liten förklaring av sporten, av det jag har förstått.

Personligen tycker jag det liknar Quidditch från Harry Potter böckerna. Loppet avslutas när de 200 varven är körda, jämfört med att kvicken är fångad i Quidditch. På vägen ska man samla så mycket poäng som möjligt, i madison gör man det genom att vinna spurtpriser som är vart tjugonde varv. Där första laget över linjen får 5 poäng och sen i fallande skala ner till 1 poäng.

Det handlar även om att inte bli varvade, då du kan få spurtpoäng även om du ligger ett varv efter. Under dessa 200 varv gör man växlingar med sin partner lite som man vill (2 personer i varje lag). För att bli slutlig segrare ska man ha flest poäng och inte ligga på minus varv (varvad). Med andra ord är det inte först över mållinjen som gäller.

Egentligen inte krångligare än hockey, skillnaden är att vi sen barnsben blivit uppväxta med hockey på tv, någon cykelsport får man inte se.


Om vi lite raskt ska ta oss till dagens resultat, som sagt vann Storbritannien på 19 poäng följt av Tyskland på 15, våra grannar i sydväst, Danmark, slutade till slut på en tredje plats på 12 poäng.

Med fem varv kvar låg tyskarna ett varv efter både danskarna och britterna. Men med fler poäng än danskarna, efter tuff körning från tyska teamet lyckades man varva stora klungan och till slut sluta på en silver plats.

Vad jag förstod var det faktiskt spännande men som sagt förstod nog inte allt.


En publikfest i premiären - inte för Anders Andersson

Tycker Aftonbladet tar ett stort steg mot en bättre allsvenskfotboll då man i premiären erbjuder åskådare att gå för 3 betala för 1.

För att få en bättre och starkare allsvenska behövs pengar, för att få pengar behövs vi åskådare. Dessa får man genom intresse och publicitet.

På aftonbladet.se kan man läsa att man vill få in lite nytt folk genom att locka med frientré. Detta kan hjälpa att skapa ett intresse hos de som inte är fanatiker till fotbollen.

Vem skulle tacka nej till att gå in grattis på allsvenska- eller superettanmatcher?


Tidigare har Aftonbladet använt sig av gå 2 betala för 1 men till premiären slår de på stort och säger gå 3 betala för 1.

Stort gjort Aftonbladet.


Om det Aftonbladet gör för fotbollen är positivt så är Anders Andersson bortförklaring, till varför han glömde benskydden, fruktansvärt dålig.

På träningen i veckan slog han ihop med Malmös vänsterback Behrang Safari. I smällen bröt Anders skenbenet, en skada som hade kunnat avvärjas om benskydd hade använts.

Anledningen till varför han inte hade benskydd: Han tränade i långbyxor och tänkte inte på att ta på benskydden. När han har shorts åker de på automatiskt.

Tyvärr sänder det fel signaler till våra yngre lirare ute i Sverige att inte använda benskydd. Det positiva, om nu en skada kan vara positiv, är att den visar hur viktiga benskydden är.

Värre för Malmös del då man förlorar sin mittback under hela vårsäsongen.


Från ideel till utskälld

Skandalen i Rögle som inte visade sig vara en skandal utan bara en fruktansvärt dålig kommunikation mellan domare och hockeyförbundet har upprört många, och även mig. Jag har själv varit med om att bli utskälld av domaren när jag har suttit ideelt i ett sekreteriat på elitnivå, som tur är sändes inte matchen i teve och behövde därför inte bli uppmärksammad i media. Anledningen till att vi blev utskällda hade att göra med en liten knapp som var på när den inte skulle vara det. Publiken var oerhört roade, men inte domaren. Det är sånt som helst aldrig ska hända men med tanke på att det är ideela krafter som sitter där på sin fritid var det okej en gång. I vårt fall var det en liten kommunikationsmiss mellan två personer - i hockeyn däremot är det i högsta ledningen det brister.

Att inte alla både domare och annat folk som jobbar inom hockeyn och får betalt känner till alla regler tycker jag är skandal. De stackare som sitter där ideelt, varje match, och gör så gott de kan lägger ner oerhört mycket av sin fritid på att lära sig hur saker och ting ska skötas. Får man sedan utskällning i direktsänd teve för att man gör som man har blivit utbildade, då är det pinsamt.

Det här är något som jag hoppas att hockeyförbundet jobbar stenhårt på. De är anställda, de får pengar - det är deras jobb att se till att alla runt det sportsliga arrangemanget vet vad de gör. Nu hoppas jag verkligen att de här stackars funktionärerna får ordentligt med upprättelse - och all heder åt dem som fortsätter trots att ha blivit uthängda och hånade i media. Starkt jobbat och keep up the good work!

Vad tycker ni? Ska sånt här få hända på elitnivå inom svensk idrott?

Varför göra det så onödigt svårt?

Ikväll är det dags för den omskrivna landskampen mot Brasilien. En av Aftonbladets artiklar för dagen lyder "Det här är blågults krisplan". Krisplanen handlar om att det är tre spelare i kvällens match som måste lyckas, tur att vi inte sätter någon press på dem. De tre det handlar om är Anders Svensson i rollen som defensiv mittfältare, Mikael Nilsson som vänsterback och Fredrik Stoor som högerback.


Anledningen till att dessa tre måste lyckas är att Erik Edman och Tobias Linderoth är skadade. Edman har under de senaste åren varit Lagerbäcks enda alternativ som vänsterback i matcher som faktiskt gäller någonting. Kan ta EM i Portugal som exempel då han tog med tre högerbackar + Mikael Nilsson men bara en vänsterback i form av Erik Edman. En något skev uttagning om ni frågar mig. Linderoth har varit skadad en längre period och är på väg tillbaka. Det är dock osäkert om den lille giganten kommer att kunna spela under EM. Vår mittfältsgeneral och vår vänsterback är otroliga förluster - för vi har inga ersättare.


Det som förvånar mig med kvällens krisplan är varför Lagerbäck ska göra det hela så svårt. Svensson som går rakt in på Linderoths plats är en enkel lösning. Speciellt med tanke på att herr Lagerbäck då slipper problemet Anders eller Kim. Lösningen med Mikael Nilsson som vänsterback är däremot långtifrån enkel. För att Nilsson ska kunna spela vänsterback måste vi hitta någon som kan gå in och ta högerbacksplatsen istället för honom.


Varför inte bara låta Nilsson spela på samma position i två mästerskap i rad och sätta in en van vänsterback istället? Det är ju synd om stackars Nilsson som är Lagerbäcks egen utfyllnad och allt-i-allo. All heder åt killen som alltid ger allt, trots att han aldrig får spela på samma plats två matcher i rad...


Jag vet att ämnet skrevs om redan i gårdagens inlägg men med tanke på Aftonbladets artikel tyckte jag det var värt att ta upp det en gång till.

Vad tycker du om krisplanen? Rätt eller fel?


Lagerbäcks allt-i-allo

Imorgon drar det ihop sig för den där omtalade matchen mot Brasilien i London. Idag presenterades laguppställningen. Det enda som folk verkar höja på ögonbrynen åt är det faktum att Christian Wilhelmsson gör succé i Spanien men petas i blågult till förmån för Sebastian Larsson. Något jag inte anser är så konstigt då herr Lagerbäck kanske anser att han vet mer vart han har Chippen för tillfället, medans han vill ge Larsson en chans till att visa vad han går för i den blågula tröjan.

Det som jag höjer mest på ögonbrynen åt är Mikael Nilsson som vänsterback. Lagerbäcks allt-i-allo får än en gång gå in på Edmans plats, trots att han själv säger att hans vänsterfot inte är den bästa. Att inte Lagerbäck slänger in någon som känner sig hemma på vänsterbacksplatsen i en träningslandskamp förstår jag verkligen inte. Speciellt inte när det är klart att Edman inte kommer att kunna spela en minut i EM. Vem som ska få spela istället vet jag inte riktigt men med tanke på att Lagerbäck har kallat in Mikael Dorsin i Edmans ställe så känns det som att det vore naturligt att han kunde få lite speltid.

Tycker att det är synd om en spelare som Mikael Nilsson då han alltid får vara "reserv" och hoppa in där det behövs. Känns som att det vore ganska svårt att motivera sig då. Eller vad tror du?

Vem tycker du ska spela vänsterback imorgon och under sommarens EM-slutspel?

Snart drar den svenska fotbollscirkusen igång - hoppas vi

Fotbollsallsvenskan drar igång till helgen, får man åtminstone hoppas. Idag kan man läsa om Ljungskiles omdöpta hemmaarena Starke Arvid som är fylld av över 20 cm snö.

Är det då något nytt att moder natur gör som den vill och skapar stora rubriker innan premiären. Svaret är helt klart nej. Flera gånger de senaste åren har premiärer runt om i landet varit i fara, men det är inte många av dessa som faktiskt har fått ställas in eller flyttats.

Frågan är då vad man ska göra om problemet för Ljungskile består. Att flytta matchen blir ett väldigt pillande, då spelprogrammet redan är tajt med tanke på det studande EM-slutspelet i Österrike/Schweiz i sommar.

Nu tror jag personligen inte att det kommer bli några problem för Ljungskile i premiären, ovädret kom i förra veckan och man har redan nu påbörjat arbetet med att få bort snön. Det enda som kan ställa till problem är om det fortsätter att snö i veckan.


Under veckan kommer vi även publicera våra tankar och funderingar om årets allsvenska.
Vilka kommer att ta hem Lennart Johansson pokal?
Vem vinner skytteligan?
Vilka kommer att åka ur?
Vi ska försöka få svara på alla era frågor, så förbered oss redan nu genom att ställa just din fråga.
Eller varför inte lägga in ditt tips så kan vi få ihop en sammanställning av våra läsares tankar.


Ni får även skicka ett mail till oss om ni har något vi ska publicera åt er eller om ni har någon idé om vad vi ska skriva om.

image7

Avslutar vårt inför inlägg med att lägga ut en bild från våldtäkten? på Loverslund. I en klassisk träningsmatch inför säsongspremiären mellan Kalmar och Öster är det Kalmars brasse Marcel Sacramento som försöker stoppa Östers Daniel Petersson. Matchen slutade 2-0 till KFF efter att ha vunnit mittfältet i andra halvlek.


Reklam

e-mail
image6

Supercupen

I lördags spelades Supercupen. Matchen mellan fjolårets serie- och cupsegrare, alltså var det IFK Göteborg som tog sig an Kalmar FF på Ullevi. Det var årets första titelmatch och det var en riktig tävlingsmatch i det vimmel av träningsmatcher som pågår en vecka förre avsparken i årets allsvenska. Klart att spelarna tyckte att det var kul. Alla vill vinna titlar och alla vill spela riktiga matcher som betyder något - men vart var då publiken?

En match mellan två av Sveriges bästa lag borde dra publik. En match med en pokal i potten borde dra publik. En match med tävlingskaraktär som en liten smygstart till allsvenskan borde dra publik. Varför gjorde den inte det då?

En anledning är givetvis vädret. Det finns många som tycker att det är bekvämare att sitta hemma i värmen och se matchen på teve istället när det är lite kallt ute. En annan anledning tror jag är marknadsföringen. De enda ställen som jag har sett eller hört talas om matchen är TV4s reklam, lagens egna hemsidor och en liten logga på förbundets hemsida. Alldeles för dåligt. Speciellt när det inte är klubbarna som ligger bakom arrangemanget, utan ansvaret ligger hos förbundet.

Ett spektakel som Supercupen skulle kunna bli riktigt bra men om det ska bli det krävs det hårt jobb de första åren. Det gäller att lyckas både promota och få det till en folkfest. Först och främst får det marknadsföras hos de bägge lagens supportrar, så att det kan bli lite stämning på arenan. Sen måste det givetvis synas ordentligt i den stad där matchen spelas. Det finns ju mycket folk som inte tillhör lagets supportrar men som ändå uppskattar fotbollen. En annan sak som är viktig för förbundet att tänka på är hur själva arrangemanget genomförs. Det räcker inte med en match, det krävs ett ordentligt arrangemang runt arenan.

En Supercup ska innebär fest både på och utanför arenan. Jobbar förbundet lite hårdare på detta är jag säker på att Supercupen har potential att bli det.

Vad tror du?

Ekwall om Sverige-Brasilien

Kanon och kalkon på TV4 Sporten är numera ersatt av krönikör Ekwall. I dagens sändning satt han och beklagade sig över varför inte landskampen mellan Sverige och Brasilien spelas på Råsunda. Han anser att förbundets ursäkter om att det inte är de som har rättigheterna utan Kentaro är löjliga. Speciellt med tanke på att Brasilien tidigare har spelat matcher på Råsunda och att klimatet i Sverige inte är särskilt mycket sämre än det i England.

Okej, jag håller med om att det är synd att matchen inte spelas i Sverige så att alla svenska fans har en möjlighet att se matchen. Men det finns många anledningar till att jag förstår varför matchen spelas på Emirates Stadium i London. En av anledningarna är det faktum att Brasilien har spelat ett antal landskamper där tidigare, till exempel spelades deras första möte mot Argentina utanför Sydamerika just på Emirates. En annan anledning är att det är just Kentaro som äger rättigheterna. De anser förmodligen att fotbollen är attraktivare för publiken i England och får in mer pengar om den spelas där. Den sista anledningen jag tänker ta upp här är publikens beteende då Brasilien faktiskt har spelat i Sverige. Folk har kunnat ta sig in på planen och säkerheten har varit allmänt dålig - inte bara en utan två gånger. Jag förstår också om inte brassarna vill komma hit igen...

Vad tycker du i frågan? Håller du med mig eller Ekwall?


Hänt i veckan - v. 12

Ännu en vecka har gått, en vecka med många mästerskap och varierat Svenskt resultat.


Simning:

Vem hade hört talas om Sarah Sjöström innan denna vecka... Skulle gissa att de flesta framför datorn inte hade en aning om denna Sarah innan årets sim EM som avgörs i Nederländerna.

Nu är det Sarah som får de stora rubrikerna från ett EM det annars sägs lite om i svensk media.

DN
Aftonbladet

SM-slutspel i ishockey:

Efter veckan som gått vet vi nu vilka lag som har tagit sig vidare till semifinaler i hockeyns slutspel.

Tuffast fick Färjestad det då de i sjunde avgörande gick vidare från kvartspelet mot Frölunda. Även denna omgång som det blev mest rabalder om, inte minst i Frölundaborg, misstänker att de flesta som läser detta vet vad jag talar om.

I semifinalen får Färjestad möta Linköping som relativt säkert tog sig vidare mot Djurgården.

Den andra semifinalen står mellan Hv71 och Timrå. Ett Timrå som tog revansch mot Modo efter förra årets förluster.

Hv71 fick ta sig an nykomlingen Skellefteå med Rehnberg i spetsen. Ett Skellefteå som stod upp bra de första två matcherna, men sedan fick bekänna färg mot årets serie segrare.

Blir spännande att följa de fyra lagens resa mot SM-bucklan, där till slut bara ett av lagen kan stå som segrare.


Skadeläget i EM-truppen:

Edmans knäskada.
Lagerbäcks huvudbry.


EM i simhopp:

Efter seger på en meters svikten blev det i slutet på veckan klart med en besvikelse. Sjunde plats på tre meters svikten ser Anna Lindberg som en klar besvikelse, hon känner av de ryggproblem som höll henne borta från säsongen 2007.

Nu laddar Anna om till OS i Peking där hon tänkt tävla på tre meters svikten.

Aftonbladet

Supercupen:

Matchen mellan de regerande svenska mästarna respektive svenska cupen segrarna möttes i veckan i den så kallade Supercupen. IFK Göteborg, i form av svenska mästare, tog sig an Kalmar FF på Ullevi i lördags. Matchen vanns av Blåvitt med hela 3-1, men det som har diskuterats mest efteråt är om cupen fyller någon funktion.


VM i konståkning:

SVT gör ett stort försök i att publicera denna relativt anonyma sport. VM i konståkning avgjordes i veckan i Göteborg och arrangörerna kan vara nöjda. Trots att den stora massan av sportälskarna i Sverige är insatta i sporten så finns det de som är. Både guld- och silvermedaljörerna i herrarnas tävling hyllade publiken i Scandinavium och anser att de är både kunniga och engagerade. Ett utlåtande som vi svenskar ska vara stolta över och detta kanske kan göra att svensk media kan hjälpa oss som är relativt ovetande genom att ge oss mer kunskap om sporten.

Bäste svenska placering blev Adrian Schultheiss som med personbästa slutade på en 13:de plats. Han är bara 19 år och är en av få svenskar som har trippelhopp och trippel kombinationer i sitt program. Hans självklara mål är VM och OS pall plats.


Engelska toppen - allt tätare

Första matchen av två i dagens super söndag avklarades med vinst för United. Efter att Liverpools nya argentinska stjärna Javier Mascherano tilldelats två gula kort efter tjabb med domaren och fått lämna planen innan mannen i svart ens blåst för halvtid.

Matchen slutade 3-0 till United efter mål av Wes Brown i första halvlek samt mål i andra av C.Ronaldo och Nani.

Varken Canal Plus experten Patrick Walker och Hammarby tränaren Tony Gustavsson förstår inte vad som tog åt Javier. Det är helt oförståeligt att springa 30 meter mot domaren för att diskutera ett gult kort, det var detta som föranledde hans andra gula.




Om nykomlingen i Liverpool inte gjorde ett bra intryck under matchen gjorde Arsenals Sagna ett bättre, då han gav sitt Arsenal ledningen med 1-0 på Stamford Bridge. Med kvarten kvar såg det ut att hålla för Arsenal så man kunde hänga på United efter deras seger hemma på Old Trafford.
Då slog Drogba till med två mål vilket förde dem förbi Arsenal i ligan och gjorde dem till närmaste konkurrent mot ett just nu starkt rött Manchester.

Topp fyra i Engelska Premier League, där de tre första lagen har lika stor chans att ta hem alltihop.

1. Manchester United      73 poäng
2. Chelsea                         68 
3. Arsenal                           67
4. Liverpool                        59

Svenska skadeläget förvärras

Inte långt kvar till EM i alperna, ännu kortare tid till EM uppladdningen med en desarmerad trupp.


Igår kunde man läsa på tidningarna om ytterligare en skada i Lagerbäcks trupp. Vi har tidigare skrivit om skadeläget inför mästerskapet. Idag kan vi konstatera att Edmans knä kan orsaka problem för en EM-start. På den position där vi har det sämst ställt med ersättare med tanke på att förste reserven Fredrik Stenman även han dras med skadeproblem. En skada han ådrog sig i ligaspelet mot PSV.

Det finns fler ersättare till Edman men enligt en undersökning på aftonbladet.se tycker man att Groningens Stenman är bästa alternativet. Två andra starka alternativ är Dorsin och Micke Nilsson båda med ett par landskamper i ryggen som merit.


Hur allvarlig Edmans skada är får vi veta först på måndag, då landslagsläkaren ska ta en titt på det hela. Men det befarade är att ett ledband har gått av i knäet, vilket skulle leda till rehabilitering fram till september.

Hur man har tänkt lösa vänsterbackspositionen tar man beslut i efter onsdagens match mot Brasilien.


image6


Arikel från DN.

Stjärnor som försvinner

Nya stjärnor tänds samtidigt som lika många försvinner från rampljuset på fotbollsplanen. En av de större är Thierry Henry, den tidigare Arsenal forwarden har sakta men säkert försvunnit från rubriker efter flytten till Barcelona. Har inga mer namn på liknande händelser, men vet att de finns. Så ge gärna några förslag.


Henry har hunnit med mycket med tanke på den relativt, än så länge, korta karriär. Tre VM (98, 02 och 06) med varierade resultat, bland annat ett VM-guld.

Hans karriärlyft började i Arsenal tillsammans med Arsene Wenger. Det var dock inte första gången han haft med Wenger att göra, var nämligen samma man som tog honom till toppfotbollen i Frankrike genom AS Monaco.

254 matcher i den röda Arsenal tröjan resulterade i 174 mål. Mycket siffror men dock så imponerande, han har gjort mål i mer än varannan match.


Henry är ett praktexempel på att en spelare inte gör ett lag. Han passar inte in i Barcelonas spelsystem och har svårt att anpassa sig.

I Arsenal byggde Wenger mycket av spelet runt Henry, Barca har mer stjärnor där Henry är en i mängden.  

Men fortfarande är han en stor fotbollsspelare.


 

En riktigt rolig film på Henry från youtube.

Svensk vintersport - kanon eller kalkon?

Många kallar det de svenska vinter fiaskot. Våra svenska klassiska idrotter ger inte utdelning i VM-medaljer eller världscuppoäng längre.


Jag talar givetvis om det alpina landslaget och våra skidskyttar. Skidskytte som tack vare Magdalena Forsbergs framgångar i slutet av 90-talet har fått en mycket större publik av svenska folket. Under Magdalena Forsberg tid kollade de flesta svenskar just för att Forsberg hade stora chanser att vinna. Nu tittar många för att det är en spännande sport och att det egentligen aldrig är klart vem som ska vinna förens sista skjutningen.

Men att kalla det svenska skidskytteåret för ett fiasko tror jag enbart beror på att det inte blev någon svenskmedalj under hemma VM i Östersund. Vi har nämligen haft ett par uppradade bra VC placeringar, inte minst Björn Ferrys två pallplaceringar i rad precis innan VM.

Bergman och Nilsson har även de varit med i toppen ett par gånger. På damsidan har det varit lite klenare med VC poäng men dock har de visat att de inom en viss framtid kan vara uppe och slåss mot tyskorna. Speciellt glädjande har det varit att se Helena Jonssons framfart i ACO's frånvaro.

Det man inte glömmer från VM är mixstafetten.

Tidningsrubrikerna innan loppet var: "Världsnationerna ställer upp med Ö-laget".

Resultatet: Kaxiga svenskar får stryk av ö-lagen. Efter miserabelt skytte.


I den alpina avdelningen har man även här tyckt att Sverige in presterade tillräckligt. Trots att Anja Persson blir historisk i år igen. Fast förutom den historiska biten har vi faktiskt inte haft mycket att skryta om denna vinter. Den manliga sidan av sporten ska vi kanske inte tala så högt om, inget att hänga i julgranen till nästa år med andra ord.

Förgäves har vi väntat på de unga stjärnorna ska slå igenom på riktigt. Byggmark och Myhrer  är två av killarna som vi hoppades på inför säsongen men så här i efterhand  kan vi konstatera att ingen av dem stod för någon jätteprestation.

Någon ung tjej som däremot gav valuta för tiden i tv soffan var Charlotte Kalla. Där kan vi snacka om ett genombrott av absoluta världsklass. Med hjärta och fart fastnade hon i våra svenska minnen efter mellandagarnas tävlingar i Tour de Ski. Skriket och adrenalinet då hon faller i det klassiska loppet och sen den brutala avslutningen i Val di Fiemme.

I den alpina backen där det gick fortare för Kalla uppför än de alpina stjärnorna nerför.


Men för att nu sammanställa det svenska skid året. Om vi börjar säga det som  Carl Bildt hade sagt:

"Det är bra för Sverige", att man får det motigt någon gång. Att inte alltid få allt serverat på en räkmacka.

Som en av kommentarerna gällande Edsbyns guld. Utveckling sker genom nya möjligheter. Istället för att kolla på våra idrottare kanske vi ska kolla på våra möjligheter. Tränare och träningsmöjligheter är två viktiga ingredienser i all träning. Vintersport är inget som kan utövas överallt och vi kan inte heller begära att alla våra idrottare ska prestera på topp jämt.


Lagerbäcks huvudbry - alla dessa skador

Nästa onsdag möter Sverige Brasilien på Emirates Stadium i London. Sedan länge har det varit klart att mittfältsgeneralen Tobias Linderoth inte kommer att vara med. Sedan några dagar har det varit klart att Groningens succéanfallare Marcus Berg inte kan vara med. Kanske blir det även så att Birmingham mittfältaren med den fruktade högerfoten, Sebastian Larsson missar matchen.

Larssons Birmingham kämpar i botten av Premier League för ett nytt kontrakt. Detta innebär hårda och intensiva matcher där det "inte går att kliva undan". Efter en tackling i gårdagens möte med Newcastle tvingades Larsson bryta i halvtid och idag ska han magnetröntgas. Om det är så att ledbandet är uttänjt kan det dröja några veckor innan han är tillbaka i spel och i så fall missar han matchen mot Brasilien på sin gamla hemmaarena.

Marcus Berg har några nerver i ryggen som ligger fel och behandlas nu i Göteborg. Förhoppningsvis kommer behandlingen att flyta på så att Berg hinner komma till spel innan det är dags för EM-truppen att tas ut.

Lagerbäck tänder hoppet för båda ynglingarna då han hos Aftonbladet uttalar sig om att det har en minimal betydelse om de kan vara med och spela mot Brasilien eller ej. Det är två månader tills EM-truppen tas ut och förhoppningsvis hinner båda bli skadefria och imponera tillräckligt på Lagerbäck för att det ska räcka till en landslagsplats.

Det enda positiva på skadefronten är Tobias Linderoth som numera ligger före sitt schema vad gäller läkningsprocessen. De hoppas att kan träna med boll igen i slutet av April. Frågan är bara hur mycket han hinner träna och vilket tempo han kommer hinna få upp i kroppen innan det är dags för EM-slutspelet i Österrike/Schweiz. Linderoth är en spelare som svenska landslaget behöver för att komma någonstans i EM.

Vi kan väl räkna med att en viss lagkapten också kommer att skriva upp sig på den här listan för eller senare. Om det blir inför mötet mot Brasilien eller inför öppningsmatchen i EM får vi vänta och se.

Ett skadefritt Sverige med unga hungriga spelare blandat med rutin och spelare i världsklass kan lyckas i ett EM, men då håller det inte att halva laget haltar. Alla måste vara på topp när det drar igång!

En av Sveriges mest använda rubriker

"Foppa gör comeback" går idag att läsa på aftonbladet.

Kommer morgondagens vara en annan populär rubrik?
"Foppa skadad - igen"

Vi får hoppas att vi slipper den rubriken. En av världens
bästa hockeyspelare förtjänar att få lite istid till innan
karriären tar slut på grud av alla dessa skador.

Om 24 timmar kan det vara avgjort

SM-guld. Känslan att få lyfta bucklan i luften till publikens jubel. Den där obligatoriska champagneduschen. Det är det som spelarna i hockeyns slutspel just nu kämpar hårt om.


Efter kvällens resultat står det klart att de regerande mästarna Modo fortfarande har en liten chans att ta sig vidare. Timrå ledde med 3-0 i matcher och kunde idag blivit klara för semifinal, men Modos veteraner ville annorlunda. De fick känna på segerns sötma förra året och vill givetvis upprepa detta men för att de ska lyckas med detta krävs det att de "gör en Edsbyn" och vinner alla återstående matcher. Skulle de klara av det vore de nästan värda bragdguldet.


I Cloetta Center kunde inte Djurgården rå på hemmalaget Linköping. Det var när Linköpings Niklas Persson satte pucken i tom kasse som ridån gick ner för stockholmarna för denna gång. Årets seriesegrare HV71 däremot kunde tacka sin egen LIV-räddare för att ha hållit nollan och hjälpt HV till ännu en seger över Skellefteå.


Alla de nämnda matcherna kan avgöras redan i. Det är Timrå, Linköping och HV som leder med 3-1 i matcher. Frågan är vad de själva föredrar egentligen.

Vill lagen hålla uppe matchtempot inför semifinalserien eller vill de vila? Tidigare år har de första matcherna i en ny matchserie kunnat visa upp vilka spelare som fortfarande har matchtempo i benen. De har öppnat hårdare men kanske är det så att de har tröttnat i längden. Något som är värt att fundera över under resterande delen av SM-slutspelet.


En match återstår fortfarande att skriva om. Det är den jämnaste matchserien och den spelas mellan Färjestad och Frölunda. Inför dagens match var det fördel Frölunda men i Löfbergs Lila arena ville Färjestad att det skulle se annorlunda ut. En målvaktstavla av FBK målvakten Jonas Gustavsson gav Karlstad skrämselhicka men hans lagkamrater såg till att slutresultatet blev 4-2. 2-2 i matcher gör att vi som publik förhoppningsvis får se en lång och tät matchserie.


Fler mål, fler tacklingar, fler utvisningar - det är det som är slutspel!

Sportens fram och baksida

Läktarskandaler avlöser varandra, samtidigt som man på plan helt fritt får slå ner folk. Man använder våld som ute på gatan i värsta fall skulle rendera i korta fängelsestraff.

Igår fick vi ett ytterligare exempel på detta, matchen mellan Timrå och Modo (hur det gick tänker jag inte gå in på här). Efter "viss" provokation ger Wernblom ut en cross-checking i ansikts höjd. Skulle detta hända på en krogrunda har du polis och en anmälan för misshandel på halsen. I fallet Wernblom blev straffet (vad jag hört) matchstraff. Nästan som att smita från lagens långa arm.


Om man då ska återvända till läktarskandaler, igår gällde det spanska La-liga. Efter bottenmötet mellan Real Betis och Athletico Bilbao var svarta rubriker ett faktum.

Betis klack (inte kända för att vara den trevligaste) kastade in en glasflaska för att skada Bilbaos målvakt Armando. Resultatet blev att han fick lämna planen utburen på bår.

För att stävja våldet kommer de förmodligen spela en till tre hemmamatcher med tomma läktare men vad hjälper detta i de långa loppet. Efter dessa matcher är publiken tillbaka och inom en snar framtid flyger flaskorna i luften igen.

Ta som exempel alla Stockholmsderbyn, alltid något som händer så att domarna behöver göra tillfälliga avbrott eller i värsta fall avbryta matchen. De kan vara alltfrån mynt till bananer och från öl till folk som faktiskt tar sig in på planen.


Publiken är både älskad och hatad. Det finns de som alltid är där för att hylla samtidigt som det finns de som bara retar gallfebern på folk.


Guld, guld, guld, guld och nu GULD

Edsbyn är ett lag att räkna med när det kommer till SM-finaler.
Det blev inte lika spännande och dramatiskt som ifjol.
Det fick väl Edsbyn nog av i semin i år. Idag var det snarare
en explosion. Första målet redan efter två minuter och
ytterligare fyra till under kommande tretton minuter.

Kungen av Sandviken gjorde tre mål men det räckte
inte när bandybyn edsbyn gör hela elva stycken.

Fem raka guld för Edsbyn. Frågan är hur bra det är för
sporten. Samma segrare varje år kanske inte är det
bästa om man vill få ett ökat intresse,

Detta är inget som någon med rödblått hjärta bryr sig
om idag - och vi kan bara gratulera alla er som får fira
idag. Ett stort grattis!


Mer info från matchen finns på Aftonbladet.
Matchen minut för minut från DN.


Arrangörerna står som vinnare

Direkt efter Champions League lottningen igår kom uppgifterna som
skakar fotbollseuropa. Det finns uppgifter som tyder på att lottningen var riggad.

En och en halvtimme innan lottningen ägde rum i Schweiziska Nyon
skrevs det inlägg på ett forum där rätt lottning i kvartsfinalerna stod. 
Slump? Klart att det kan vara det men den fortsatta läsningen får en
att börja undra. Det sägs att vadslagningsbyråer inte har varit villiga
att ta emot vad på den rätta lottningen utan bara på andra lottningar.
Klart att detta också kan vara rent skitsnack men det får en att tänka
till en gång extra.

Det är inte så att lottningen gynnar något specifikt lag, däremot blir
det nästintill omöjligt för skrällagen Schalke och Fenerbache att ta sig
ytterligare ett steg i turneringen. De som gynnas av lottningen är alltså
inga specifika lag utan arrangörerna i Ryssland. Till den första semifinalen
kommer förmodligen topplagen Manchester United och Barcelona
att avancera och till den andra är det troligt att det blir ett engelskt lag i form
av Liverpool eller Arsenal och Chelsea. Alltså blir finalen antingen en helt
engelsk uppgörelse - vilket skulle locka massor av anhängare från England
och ge det hela ytterligare lite prestige. Eller så blir det ett engelskt topplag
mot spanska topplaget Barcelona. Båda alternativen kan mycket väl bli
kassasuccér och det skulle ge en final som kommer att få massor med tv-tittare.

Stämmer det att lottningen är riggad så är det skandal och efter att ha tänkt
en stund på det här så känns det långtifrån omöjligt att så skulle vara fallet.

Alla vill väll bättra på turneringensattraktionskraft?!
- eller kanske inte på det här sättet...

Vad tror du - var lottningen riggad eller inte?

Lottningen i sin helhet hittar du längre ner på sidan.

Artiklar från Aftonbladet i ämnet:
"Lottningen var riggad"
"Kära nån, kära nån - riggat"



Kommit fram till en möjlig teori om den omdiskuterade riggade CL lottningen.

Teorin lyder som följer:  De två män som står framme vid podiet med bollarna i skålar vet om ett speciellt system. Som att bollarna är markerade av något slag, med färg eller en prick.

Tv-bilderna visar aldrig hand och ansikte i samma bild (på han som drar lagen). Vilket kan betyda att han blint kan stirra ner i skålen för att hitta rätt markering. Man ser bara en gång att han snurrar bollarna i skålarna.

Det du ser är när han visar vilket lag det är, efter det visas representanter för laget och helt huxflux har han en ny boll i handen. Tv-tittarna ser där med aldrig själva lottningen.

Representanterna från lagen tänker inte på detta i ett sammanhang som detta, vilket gör att de inte är iblandade i ett möjligt fusk.

De som vet är UEFA.


Inför dagens bandyfinal

Än en gång är det dags för en bandyfinal på Studenternas. Än en gång spelar Edsbyn final. Än en gång gör Sandvikens Patrik Nilsson några mål?


I stort sett varje gång som det har pratats om bandy i olika sportprogram den här säsongen har det handlat om en kille: Sandvikens Patrik Nilsson. Han har blivit utsedd till årets spelare och gjort inte mindre än 94 mål i grundserien och 17 mål i slutspelet, än så länge. Frågan inför dagens final är alltså om han kommer att lyckas förbättra sitt facit ytterligare och än en gång bli mannen som det pratas om i helgens sportsändningar.


En annan sak som har debatterats under säsongen är hörnor. Edsbyn är kända för att vara livsfarliga på hörnsituationer, samtidigt som det finns Sandviken spelare som är livrädda de gånger som motståndarna får hörna. Anledningen till detta är taktiken som SAIK använder sig av. När motståndarna ska lägga sin hörna ställer sig sju utespelare på mållinjen och bara väntar på skott. Ett skott som kan komma upp i hastigheter på 200 km/h. Inte konstigt om spelarna känner sig som levande måltavlor. Speciellt inte när de möter mannen som skjuter hårdast i hela elitserien, Edsbyns Joakim Hedqvist. DN's rubrik "Mot SM-guld i 200 km/h" säger allt.


Inför dagens final är det svårt att inte imponeras av Edsbyns inställning. I semifinalen mot Västerås låg laget i brygga. Ett 3-0 underläge med 17 minuter kvar i sista och avgörande matchen är inget drömscenario - om man inte spelar i just Edsbyn vill säga. Precis som i förra årets final, också då ett 3-0 underläge med drygt 20 minuter kvar, lyckades de rödblåa med bedriften att vända matchen. Mycket imponerande.


Fyra raka SM-guld är Edsbyns statistik inför matchen. En skyttekung som redan har skrivits in i historieböckerna är ett av SAIK's starkaste vapen. Hur det hela kommer att sluta?
Omöjligt att säga men leder Sandviken med tre mål när det återstår tjugo minuter - då ligger mitt tips på Edsbyn.

Mer läsning om finalen:
Intervju med mannen, myten och legenden inom svensk bandy Magnus Muhrén
Artikel om Sandvikens hörntaktik

Dagens tv-sport

SVT 2: Bandyfinalen mellan Saik och Edsbyn direkt från studenternas klockan 15.00


Såhär slutar Champions League - enligt oss


image5


Champions League är nu lottat. Kvarts- och semifinal trädet blev färdigt tidigare under dagen. Hur tidigt den blev färdig debatteras det om. Vissa hävdar att lottningen var riggad andra påstår att riggning är totalt omöjlig.
Sanningen? Den får vi nog aldrig veta.

Vad vi däremot vet är att Arsenal och Liverpool möts i den första kvartsfinalen. Tre gånger på åtta dagar kommer de engelska giganterna att mötas. Ett möte som den engelska pressen redan har utnämnt till "Battle of England". Wenger har övertag på Benitez inför matcherna men som de flesta vet är Benitez en man som vet hur han ska få sina mannar att leverera i Europa.
Ett tufft möte som kan gå hur som helst men efter Arsenals fina prestation mot Milan känns det ändå som att det är lite fördel Arsenal.

I kvartsfinal nummer två möts Roma och Manchester United - igen. Frågan är vad Roma tycker om den lottningen. För nästan ett år sen blev de förnedrade på Old Trafford då Fergusons mannar segrade med 7-1. Kommer det att bli revansch för Totti och hans mannar eller blir det ytterligare en romersk slakt?
Som ni ser i schemat ovan tror vi på det sistnämnda. Kanske inte slakt men det känns som att Manchester kommer att gå segrande ur detta möte.

Kvartsfinal tre är det Schalke 04 som tar emot Barcelona. Ett Barcelona som saknar sin egen Maradona - Leo Messi. Trots detta så känns det som fördel för spanjorerna. De har mer internationell erfarenhet än sina motståndare. Ett Schalke som faktiskt aldrig tidigare har nått så här långt i Champions League.

Den sista kvartsfinalen innehåller det fjärde Engelska laget - Chelsea. Ett Chelsea som än en gång får ta sig ner till medelhavet, denna gång för att möta det turkiska laget Fenerbache. Det är svårt att möta turkiska lag på deras hemmaplan men det är långt ifrån omöjligt att komma därifrån med en seger. Detta är till exempel Helsingborg bevis på då de tidigare under säsongen vann över Galatasaray i Turkiet.
Klar fördel Chelsea gör att tipset här känns ganska självklart. Fenerbache står för en oerhörd prestation om de klarar av att slå ut Abrahmovitjs Chelsea.

Semifinalerna efter detta tips blir alltså ännu ett "Battle of England" och till och med ett Londonderby mellan Arsenal och Chelsea. I den andra tror vi att Manchester United kommer att få möta Barcelona.

Londonderbyt kan gå precis hursomhelst men då Wenger har mer internationell rutin och ett yngre och hungrigare lag ligger tipset här på att Arsenal är de som tar sig hela vägen.

Semifinal nummer två känns det som att fördelen ligger hos Manchester United. Anledningen är att Barcelona saknar Leo Messi och sir Alex längtar efter en stor titel i Europa.

FINALEN: Spelas i Moskva men den kommer enligt vårt tips att ha stora Engelska influenser. Det blir nämligen det tredje "Battle of England" i Champions League och det tredje för Arsenal. Både Manchester United och Arsenal slåss i toppen av Premier League och gissningsvis så drömmer både sir Alex och Arsene Wenger om en dubbel. Ännu en match som kan gå hur som helst. Hur det ser ut i ligan kommer givetvis att påverka utgången av denna matchen men om det ska tippas redan nu så ligger tipset på Arsenal. Det unga artilleriet vill ha revansch för finalen 05/06 då de förlorade med 2-1 mot Barcelona.

Hur som helst - Champions League enligt vårt tips kommer att bli en Engelsk fest!

Håller du med eller tycker du helt tvärtom?! Kommentera gärna.

RSS 2.0