Bataljen om bästa fotbollen har börjat

Att den svenska damallsvenskan är bättre än herrarnas har nog varit fakta för alla fotbollstyckare en längre tid, åtminstone om man jämför de båda ligornas slagkraft ute i Europa. Praktexemplet kan vi ta senast från helgen då vårt nordligaste allsvenska lag Umeå spelade 1-1 borta mot en riktigt bra Lyon.


Nu är förmodligen Umeå lite för överlägsna för damallsvenskan allra bästa. Den där riktiga toppkonkurrensen finns inte som det gör för herrarna. Försök till exempel att tippa årets herrallsvenska, frågar du tio experter från Sverige har du tre till fyra som kan ta hem guldet. I damallsvenskan handlar det nästan, säger nästan, alltid om Umeå och i viss mån blandar sig Djurgärden/Älvsjö eller Malmö in i smeten. Men Umeå är laget alla tror på och det är där publiken finns. Tänk er själva om IFK Göteborg skulle kunna värva Ronaldihno eller Cristiano Ronaldo. Det är den klassen Marta har i damallsvenskan.


Anledningen till alla dessa jämförelser är Hammarbys damsektion som går ut med reklamen:

 - 38:e bästa ligan i Europa. Eller världens bästa. Vi ses på kanalplan!

Enligt aftonbladet är det ett hån mot vår herrallsvenska men enligt mig är det bara sanning. För att vi ska få ett intresse eller lika spännande damfotboll måste man göra något radikalt. Så varför inte gå ut med att man har världens bästa liga. Den är åtminstone hästlängder före herrallsvenskan.


Risken med detta inlägg att alla som hatar damfotboll kommer kommentera att det är bättre fotboll på herrsidan och bla bla... Men egentligen är det bara att inse att damfotbollen har tagit ett längre och bättre steg än herrfotbollen. Kanske herrarna ska börja titta på hur damerna lyckas i Europa, nu pratar vi framförallt på den administriva delen. För i damallsvenskan finns klart starkare profiler.

Eller när behöver man hänga upp skyddsnät på en damfotbollsmatch för att skydda domarna? Artikel från DN om just detta. Det är klart ett steg i fel riktning.


Kommentarer
Postat av: Joje

Tjena, kul åsikter du har, visst är damfotboll
i Sverige jättebra. Men den stora anledningen till
att damfotbollen inte är så attraktiv är att det
går så sakta. Där har vi också skillnaden mellan
herrallsvenskan och övriga Europa, här i Sverige
så är det alldeles för omständigt spel, enda lag
som varit nära champions league i Sverige senaste
5åren är Djurgården. Då hade dem ett lag som
dominerade allsvenskan och hade en riktig chans.

2008-04-03 @ 23:12:31
Postat av: Viktor

Damallsvenskan håller högre klass bland damligorna än herrallsvenskan håller bland herrligorna, ja. Men fotbollen är betydligt sämre. Det går långsamt och misstagen är många och enkla. Därför är herrallsvenskan roligare att titta på, därför får den större uppmärksamhet. Därför förtjänar den mer uppmärksamhet. Så är det, tyvärr.

2008-04-04 @ 14:51:28
URL: http://nukethewhales.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0